Pád vzhůru – recenze

Máte rádi pohádkové příběhy? Pokud ano, tak Pád vzhůruod Garyho van Haase je rozhodně tou pravou četbou pro vás.

Je to takový ten klasický příběh, kdy relativně hodného člověka postihne nevysvětlitelné neštěstí, on se nevzdá a za to bude odměněn bohatstvím, slávou i láskou. A taky je to takový ten klasický příběh, ve kterém se občas mihne kouzelný dědeček nebo nějaký magický předmět, který umí potěšit kladné hrdiny a znepříjemnit život záporným postavám.

Pád vzhůru má opravdu všechno, co dělá pohádku pohádkou.

Že to nebude jen tak obyčejný příběh z obyčejného života si čtenář uvědomí hned v průběhu prvních kapitol, kdy hlavního hrdinu Geralda von Hassela během jednoho rána potká smrt jeho milovaného psa, požár domu, rozchod s přítelkyní, vyhazov z práce i opovržení nejlepším kamarádem. A pohádka pokračuje dál, když Gerald nevysvětlitelným způsobem přijde k obrovskému jmění a během jednoho dne se ze světem zapomenutého bezdomovce změní ve všemi milovaného milionáře.

Za roky intenzivní četby knih z nejrůznějších koutů světa jsem nabyla dojmu, že americká literatura je od té evropské taková jednoduší a přímočařejší. Dobro vítězí nad zlem, zlo je po zásluze potrestáno a hlavně děj nenabízí moc otázek k tomu, ptát se, zda se hlavní hrdina zachoval správně a jestli záporný hrdina byl skutečně tak záporný. Pád vzhůru je, myslím, hodně dobrou ukázkou těhle rozdílů.

Já mám osobně taky ráda dobré konce, ale musí to být tak nějak zasloužený dobrý konec. Musí to být takový konec, kdy si hrdina své štěstí opravdu vybojoval, musel v boji něco objetovat a do západu slunce odchází s nějakou tou morální nejistotou na rtech.

Tohle všechno ale bohužel příběh Geralda von Hassela postrádá. Místo toho nám nabízí vyprávění o tom, že když jste na dně, může vám do klína jen tak spadnout štěstí. A tomu se, myslím, v dnešní době opravdu těžko věří.

Pád vzhůru je tak bohužel jenom najivní pohádkou, ze které neplyne ani žádné poučení, i když právě za tímhle cílem, myslím, autor celé dílo psal.

Gary van Haas, Pád vzhůru, Jota 2014.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.cz, kde si můžete knihu koupit v elektronické i papírové verzi.

Mločí hodnocení: 50%

Napsat komentář