Zeleninový tažín s baby cuketou a čočkou

Dokonalý vynález marocké kuchyně.
tazin

Myslím, že jsem objevila nejúžasnější způsob vaření. To kouzlo se jmenuje tažín.

Tažín je jak samotné jídlo, tak i nádoba, ve které se připravuje. Tažín pochází z Maroka a jeho tajemství se skrývá ve speciální kónicky tvarované poklici. Pára z připravovaného pokrmu se na ni sráží a zase vrací zpět do spodní části tažínu. Díky téhle cirkulaci páry se chutě všech ingrediencí v průběhu přípravy promísí a zelenina vařená v tažínu tak získá výbornou chuť.

Nejlepší ale je, že bez nadsázky tažín vaří za vás. Na vás jenom je všechno do tažínu naházet, strčit to do trouby a potom děj se vůle Alláhova. Není potřeba nic míchat, smažit, hlídat. Tažín se postará o všechno sám.
tazin_kuskus
A pokud je vám to pořád ještě málo, tak tažín je i super zdravý. Jak je vidět z receptu, nepoužila jsem ani kapku oleje a celá ta dobrota se skládá jenom ze zeleniny a luštěnin. Vlastně je to takové vaření v páře po marocku. A místo komplikovaného parního hrnce vám stačí jenom jeden skvěle vypadající tažín.

Jo a pokud jste byli na dovolené v Tunisku a teď si říkáte, že blábolím nesmysly, protože tažín je přece taková ta tlustá omeletě podobná věc, tak máte vlastně částečně pravdu. V Tunisku je tažín opravdu něco trochu jiného než v Maroku. Zatímco v Maroku je tažín především maso a zelenina (jde to ale samozřejmě i vegetariánsky) připravené ve stejnojmenné nádobě, tak Tunisané takhle nazývají zapečenou směs masa, vajec a zeleniny. Já osobně dávám přednost marocké verzi. A to asi hlavně proto, že v Tunisku mně vždycky hrozně rozčilovalo, že tažín přece není to, čemu tuniští kuchaři v našem hotelu říkají tažín. No, byly jsme prostě nejdřív v Maroku a potom až v Tunisku a Google tehdy snad ani neexistoval, aby mně tuhle tažínovou záludnost mohl objasnit. Tak jsem ten tuniský tažín prostě považovala za podvod.

Ingredience

  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 plechovka slité cizrny
  • 100 g předem namočené čočky
  • 1 velká brambora rozčtvrcená a nakrájená na tlustší plátky
  • 6 baby cuket nakrájených na třetiny
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce koření ras el-hanoud
  • 1/2 lžíce římského kmínu
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup

  1. Všechny ingredience smícháme a dáme do tažínu nebo jiné nádoby s víkem, která je vhodná do trouby.
  2. Pokud zeleninu pečeme v tažínu, je dobré ho dát do studené trouby a tu až následně zapnout na 180 °C, aby tažín kvůli prudké změně teploty nepopraskal.
  3. Zeleninu pečeme v tažínu nebo jiné přiklopené nádobě při teplotě 180 °C přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu nebo tak dlouho, dokud brambory, čočka i cukety nejsou dostatečně měkké.
  4. Zeleninový tažín podáváme s kuskusem nebo arabským chlebem.

Napsat komentář