Netradiční variace na známé téma.
V Anglii není problém sehnat v běžném supermarketu kvalitní humus nejrůznějších příchutí. Sušená rajčata, karamelizovaná cibulka nebo jalapeno papričky jsou zde v cizrnové pomazánce samozřejmými ingrediencemi.
Když se proto člověku zasteskne po mixování cizrny, je potřeba vymyslet něco originálnějšího, než jenom koupit skleničku sušených rajčat.
A protože mně v paměti uvízla vzpomínka na chuť pečeného pastyňáku s česnekem ze zimní zeleninové polévky, přemýšlela jsem, jak tuhle skvělou kombinaci propašovat i do nějakého mločího receptu. Touha mixovat cizrnu se tak spojila s touhle pastinákovou potřebou a výsledkem je úžasný humus netradiční chuti, kterému ty jinak tak dobré supermarketové verze nesahají ani po dno misky.
Ingredience
- 400 g pastináku
- 1 palička česneku
- 1 plechovka cizrny
- olivový olej
- tymián
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Postup
- Pastinák oškrábeme a nakrájíme na cca 1 cm velké kostky.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem promícháme pastinák se lžící olivového oleje, tymiánem, špetkou soli a pepře.
- Pastinák pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 45 minut.
- Po vložení pastináku do trouby si rozdělíme paličku česneku na jednotlivé stroužky, které ale neloupeme.
- Stroužky česneku promícháme s troškou olivového oleje a po 15 minutách pečení pastináku, je přidáme na plech a dál pečeme pastinák a česnek společně.
- Po té, co upečený pastinák a česnek vyndáme z trouby, snažíme se česnek co nejrychleji vyloupat, aby nám neztvrdl a nepřichytil se ke šlupce.
- Ve food procesoru rozmixujeme upečený pastyňák a česnek společně se scezenou cizrnou.
- V průběhu mixování přidáváme olivový olej, abychom dosáhli jemné krémovité konzistence. Mně to vydalo na tři lžíce oleje.
- Podle potřeby humus dochutíme solí, pepřem a kapkou citrónové šťávy.