Humus s pečeným pastinákem a česnekem

Netradiční variace na známé téma.

V Anglii není problém sehnat v běžném supermarketu kvalitní humus nejrůznějších příchutí. Sušená rajčata, karamelizovaná cibulka nebo jalapeno papričky jsou zde v cizrnové pomazánce samozřejmými ingrediencemi.

Když se proto člověku zasteskne po mixování cizrny, je potřeba vymyslet něco originálnějšího, než jenom koupit skleničku sušených rajčat.

A protože mně v paměti uvízla vzpomínka na chuť pečeného pastyňáku s česnekem ze zimní zeleninové polévky, přemýšlela jsem, jak tuhle skvělou kombinaci propašovat i do nějakého mločího receptu. Touha mixovat cizrnu se tak spojila s touhle pastinákovou potřebou a výsledkem je úžasný humus netradiční chuti, kterému ty jinak tak dobré supermarketové verze nesahají ani po dno misky.

Ingredience

  • 400 g pastináku
  • 1 palička česneku
  • 1 plechovka cizrny
  • olivový olej
  • tymián
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Postup

  1. Pastinák oškrábeme a nakrájíme na cca 1 cm velké kostky.
  2. Na plechu vyloženém pečícím papírem promícháme pastinák se lžící olivového oleje, tymiánem, špetkou soli a pepře.
  3. Pastinák pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 45 minut.
  4. Po vložení pastináku do trouby si rozdělíme paličku česneku na jednotlivé stroužky, které ale neloupeme.
  5. Stroužky česneku promícháme s troškou olivového oleje a po 15 minutách pečení pastináku, je přidáme na plech a dál pečeme pastinák a česnek společně.
  6. Po té, co upečený pastinák a česnek vyndáme z trouby, snažíme se česnek co nejrychleji vyloupat, aby nám neztvrdl a nepřichytil se ke šlupce.
  7. Ve food procesoru rozmixujeme upečený pastyňák a česnek společně se scezenou cizrnou.
  8. V průběhu mixování přidáváme olivový olej, abychom dosáhli jemné krémovité konzistence. Mně to vydalo na tři lžíce oleje.
  9. Podle potřeby humus dochutíme solí, pepřem a kapkou citrónové šťávy.

Napsat komentář