Mercimek koftesi – čočkovobulgurové kuličky

Pokud náhodou právě nebrojíte proti lepku, nenapadá mě nic, co by se dalo těmhle tureckým kuličkám plným bílkovin a vlákniny po výživové stránce vytknout.

Mercimek koftesi

Mercimek koftesi



Je to, myslím, přesně takové to jídlo, které udělá obrovskou parádu na nějakém veganském rautu, protože každý kdo mercimek koftesi ochutná, se bude divit, jak je to dobré, i když je to přece veganské.

Na mercimek koftesi je nejlepší, že se nesmaží a tak nejsou vůbec mastné. A jako sen výživového poradce působí i použité ingredience. Červenou čočku a bulgur přece každý musí milovat.

Takže, pokud náhodou těhle kuliček sníte víc, než jste zamýšleli, vůbec se nemusíte cítit provinile, protože tam není nic, co by vám nebo vaší štíhlé linii mohlo ublížit.

Ingredience

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 hrnek bulguru
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 140 g rajského protlaku
  • 1 svazek jarní cibulky nakrájené najemno
  • hrst hladkolisté petrželky nasekané najemno
  • římský kmín
  • pálivá paprika
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

  1. Čočku s trojnásobným množstvím vody přivedeme k varu a vaříme 10 až 20 minut, dokud čočka není měkká a nezačíná se i trochu rozpadat.
  2. K čočce přisypeme bulgur a vaříme vše ještě dvě minuty.
  3. Čočku s bulgurem odstraníme z ohně a přikryté necháme 20 minut odležet. Bulgur, který byl po dvou minutách vaření stále ještě tvrdý, tak krásně změkne. Pokud se nám v průběhu vaření z hrnce vyvaří voda, přilijeme jí podle potřeby, aby měl bulgur z čeho nabobtnat. Pokud naopak máme v hrnci i po 20 minutách odležení stále vodu, slijeme ji.
  4. Mezi tím si na pánvi s rozehřátým olejem osmažíme cibuli tak, aby začala zlátnout.
  5. V míse smícháme uvařenou čočku s bulgurem, osmaženou cibuli, rajský protlak, jarní cibulku, petrželku, koření a sůl. Vše dobře promícháme a z hmoty tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
  6. Mercimek koftesi nejlíp chutnají s čerstvým listovým salátem.

Napsat komentář