Tohle kokosové chutney se v jižní Indii tradičně jí s čočkovo-rýžovými palačinkami idli dosa.
Na palačinku se z poloviny naklade chutney a na druhou polovinu, přijde něco, co mně hodně připomíná šťouchané brambory; palačinka se přeloží a (bezlepková) dobrota je na světě. Pravda, brambory a kokos je pro evropana docela divná kombinace, ale vážně to stojí za vyzkoušení.
Protože já jsem ale věci neznalý evropan, zachutnalo mně tohle kokosové chutney i s cizrnovými smaženkami chana vada a umím si představit, že dokáže udělat hodně parády všude tam, kam se hodí trocha svěží chuti připomínající exotiku.
Ingredience
- 1 kokosový ořech
- kousek zázvoru
- chili papričky dle chuti
- hrst čočky v suchém stavu
- špetka soli
Postup
- Kokosový ořech rozbijeme – nejlépe tak, že jim bouchneme o něco hodně tvrdého, aby napraskl a necháme do nějaké nádoby vytéct všechnu kokosovou vodu; potom kokosem tak dlouho boucháme, dokud se skořápka nerozdělí na více částí.
- Ze skořápky kokosu s pomocí nože dostaneme všechnu dužninu.
- V mixéru/food procesoru rozmixujeme kokosovou dužninu, zázvor a chili papričky.
- K takhle rozmixovanému kokosu přilijeme trochu vody a dál mixujeme. Přilíváme vodu a mixujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme krémovité konzistence chutnej. Mně to vyšlo na cca 200 ml vody.
- Na rozpálené pánvi opražíme suchou čočku. Že je hotová poznáme podle toho, že začnou některé kousky vydávat praskavý zvuk.
- Čočku přimícháme do chutney a to ještě trochu dochutíme solí.