Koláč na zakázku vymyšlený, vytvořený a nafocený pro časopis Veronica.
V aktuálním čísle časopisu Veronica najdete Mločí článek o vitariánství. Pravda, raw food moc nesouvisí s rybníkama. Věc se má ale tak, že téma syrové stravy jsme vymysleli do čísla o ovocnářství, protože raw food je přece hlavně o ovoci, že jo. Jenomže potom se objevil text, který musel být akutně vydán, i když s ovocem nijak nesouvisel a vitariánství tak bylo nemilosrdně odsunuto do dalšího čísla.
A vlastně je to i dobře. Léto myslím přímo vyzývá k tomu, vyzkoušet něco z raw kuchyně.
Aby toho ale nebylo málo, tak článek o vitariánství měl být původně doplněný ještě o raw recept, který se nakonec ale do konečné podoby aktuálního čísla tak nějak nevešel. Je to myslím docela škoda, protože chudáci čtenáři Veronicy jsou tak teď ochuzeni o tenhle skvělý letní koláč.
Tady ale aspoň vidíte, že číst Mločí blog se vážně vyplácí, protože nikdy nepřijdete o nic zajímavého.
Ingredience
- 170 g ořechů podle vlastní chuti
- 100 g sušených švestek
- 70 g strouhaného kokosu
- 3 jablka
- 100 g hrozinek
- 3 lžíce lněného semínka
- skořice
- špetka soli
Postup
- Ze 100 g švestek si odebereme 3 švestky a na hodinu je namočíme do vody. Lněné semínko si rozmixujeme.
- V mixéru nebo food procesoru rozmixujeme ořechy, zbylé švestky, kokos a malou špetku soli. Hmota by se měla stát lepkavou a začít se spojovat do hrudek. Pokud se to neděje, přidáme kapku vody, ingredience ještě chvíli mixujeme a zkontrolujeme, jestli jsme dosáhli té správné konzistence.
- Hmotu rukama natlačíme na dno dortové formy, tak aby jsme vytvořili korpus koláče.
- Jedno jablko si oloupeme a v mixéru nebo food procesoru jej společně s namočenými švestkami, skořicí a malou špetkou soli rozmixujeme na co nejjemnější konzistenci.
- Do mixéru přidáme další dvě jablka (nemusí být oloupaná) a rozmixujeme je na střední až malé kousky.
- K jablečné hmotě přidáme hrozinky a lněné semínko a dobře promícháme.
- Jablka nalijeme na připravený korpus a koláč necháme vychladit v ledničce. Ačkoliv je z počátku jablečná náplň poměrně tekutá, není důvod k panice, protože lněné semínko a hrozinky do sebe natáhnou vlhkost a jablka se zahustí.
Vřele doporučuji vyzkoušet. Koláč je svěží, nezabere moc práce a hlavně ho můžete sníst kolik chcete a nikdy z toho nebudete mít černé svědomí.