Raw jablečný koláč

Koláč na zakázku vymyšlený, vytvořený a nafocený pro časopis Veronica.

Raw jablečný koláč

Raw jablečný koláč


V aktuálním čísle časopisu Veronica najdete Mločí článek o vitariánství. Pravda, raw food moc nesouvisí s rybníkama. Věc se má ale tak, že téma syrové stravy jsme vymysleli do čísla o ovocnářství, protože raw food je přece hlavně o ovoci, že jo. Jenomže potom se objevil text, který musel být akutně vydán, i když s ovocem nijak nesouvisel a vitariánství tak bylo nemilosrdně odsunuto do dalšího čísla.

A vlastně je to i dobře. Léto myslím přímo vyzývá k tomu, vyzkoušet něco z raw kuchyně.

Aby toho ale nebylo málo, tak článek o vitariánství měl být původně doplněný ještě o raw recept, který se nakonec ale do konečné podoby aktuálního čísla tak nějak nevešel. Je to myslím docela škoda, protože chudáci čtenáři Veronicy jsou tak teď ochuzeni o tenhle skvělý letní koláč.

Tady ale aspoň vidíte, že číst Mločí blog se vážně vyplácí, protože nikdy nepřijdete o nic zajímavého.

Raw jablečný koláč 2

Raw jablečný koláč 2

Ingredience

  • 170 g ořechů podle vlastní chuti
  • 100 g sušených švestek
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 3 jablka
  • 100 g hrozinek
  • 3 lžíce lněného semínka
  • skořice
  • špetka soli

Postup

  1. Ze 100 g švestek si odebereme 3 švestky a na hodinu je namočíme do vody. Lněné semínko si rozmixujeme.
  2. V mixéru nebo food procesoru rozmixujeme ořechy, zbylé švestky, kokos a malou špetku soli. Hmota by se měla stát lepkavou a začít se spojovat do hrudek. Pokud se to neděje, přidáme kapku vody, ingredience ještě chvíli mixujeme a zkontrolujeme, jestli jsme dosáhli té správné konzistence.
  3. Hmotu rukama natlačíme na dno dortové formy, tak aby jsme vytvořili korpus koláče.
  4. Jedno jablko si oloupeme a v mixéru nebo food procesoru jej společně s namočenými švestkami, skořicí a malou špetkou soli rozmixujeme na co nejjemnější konzistenci.
  5. Do mixéru přidáme další dvě jablka (nemusí být oloupaná) a rozmixujeme je na střední až malé kousky.
  6. K jablečné hmotě přidáme hrozinky a lněné semínko a dobře promícháme.
  7. Jablka nalijeme na připravený korpus a koláč necháme vychladit v ledničce. Ačkoliv je z počátku jablečná náplň poměrně tekutá, není důvod k panice, protože lněné semínko a hrozinky do sebe natáhnou vlhkost a jablka se zahustí.

Vřele doporučuji vyzkoušet. Koláč je svěží, nezabere moc práce a hlavně ho můžete sníst kolik chcete a nikdy z toho nebudete mít černé svědomí.

Napsat komentář